Jak párovat jídlo s pokrmy?



Víno by mělo podporovat chuť jídla. Nikdy by to nemělo být naopak. Proto je třeba znát základní pravidla pro párování jídla. Je totiž velký rozdíl, jestli kupříkladu k ovocnému dezertu zvolíte bílé víno, červené nebo se rozhodnete pro lehké šumivé. Základní pravidla párování jsou vcelku jednoduchá. K lehkým jídlům podáváme lehká vína, k těžším jídlům těžká vína. Sladká vína patří k dezertům, tučnější pokrmy skvěle doplní kyselejší vína. A nezapomeňte, u regionální kuchyně místní vína často perfektně s pokrmy ladí.

Bílé víno

Bílé víno se hodí zejména k lehčím jídlům, jako jsou ryby, drůbež, zeleninové pokrmy a saláty nebo sýry. Některé zase skvěle doplňují pikantní jídla. Například víno Chardonnay se skvěle hodí ke kuřecímu masu, mořským plodům a krémovým omáčkám. Sauvignon Blanc bude skvělým doplňkem ke kozímu sýru, zelenině, salátům a dalším svěžím a lehkým pokrmům.

bílé víno

Červené víno

Červená vína bývají těžší, než vína bílá. Proto se také podávají k těžším jídlům, které se déle tráví a obvykle mají také výraznější chuť. Třeba tmavé maso, zvěřina, omáčky či pokrmy z hub. Například víno Merlot výborně ladí k vepřovému masu, těstovinám s omáčkami na bázi rajčat nebo tmavému pečenému masu. Pinot Noir zase výborně doplní váš houbový pokrm, kachnu nebo tuňáka.

červené víno

Růžová vína

Růžová vína jsou skvělá v tom, že jsou víceméně univerzální. Zařaďte ho ale spíše k lehčím jídlům, podobně jako bílé. Růžové víno se výborně hodí k těstovinám s lehkou omáčkou, letnímu salátu nebo grilované zelenině. Je to to nejlepší víno pro období léta, jelikož je velmi osvěžující.

Šumivá vína

Šumivá vína, jako šampaňské nebo Prosecco, není zdaleka určené pouze na oslavy. Obvykle se podává k předkrmům, jelikož pročišťuje chuťové buňky. Z toho důvodu se také podává i ke smaženému jídlu, aby po tak těžkém jídle dokázalo pročistit vaše chuťové buňky, a vy jste si mohli vychutnat další chod.